Woensdag 6 januari 2016 les 2,
Tijdens de tweede les van beeldende vorming ging het over werkvormen. We begonnen met een quiz waarbij de beoordeeld werd of wij voldoende kennis hadden van de verschillende werkvormen. Bij deze quiz kwamen ook de verschillende werkvormen aan bod. Vervolgens bespraken we de vragen en gaf de docent extra uitleg over de verschillende werkvormen. Er zijn namelijk drie verschillende werkvormen zo heb je de experimenterende vorm, de ontwerpende vorm en de ambachtelijke vorm. Bij de experimenterende vorm is het vooral de bedoeling dat er veel geprobeerd word aan de hand van de trial en error methode. Hierbij zullen de kinderen vooral hun fantasie moeten gebruiken en zullen de eindproducten sterk van elkaar verschillen. Bij de ontwerpende vorm staat het na produceren van iets centraal, zo zal het eindproduct stap voor stap ontworpen worden. Hierbij zal er ongeveer hetzelfde uitkomen bij twee verschillende kinderen. Bij de ambachtelijke vorm worden traditionele objecten gereproduceerd. Hierbij is het werk vaak moeilijk en precies.
Bij het volgende gedeelte van de les gingen we onze eigen raceauto maken. Deze moesten we in tweetallen maken. Hierbij mochten we gebruik maken van de materialen die we zelf hadden meegebracht. Dit materiaal moest wel kosteloos zijn. Bij het maken van de raceauto stonden de verschillende assemblage technieken centraal. We hebben drie technieken besproken dit waren de pen en gat methode, tandwiel methode en de deuvel verbinding. Bij de pen en gat methode kan gedacht worden aan de schroef met bout. Bij de tandwiel methode kan gedacht worden aan een fietsketting. De deuvel methode bestaat uit een gleuf en vlak wat in elkaar geschoven kan worden. Hierbij kan gedacht worden aan een knijper op een plakje. De verschillende assemblage technieken diende terug te komen in het ontwerp van de auto. Onze auto bestond uit een leeg flesje als basis. Hier hadden wij twee satéprikkers doorheen gedaan als assen voor de wielen. De wielen bestonden uit wc-rollen met daarop nog het papier. We hadden twee wc-rollen maar vier wielen nodig. Daarom hebben we deze door middel gezaagd. Om de wielen wat meer stevigheid te geven hebben we er een beetje tape omheen gedaan. Vervolgens hebben we propjes aluminiumfolie op de uiteinde van de sateprikkers gedaan. Hier konden de wielen dan weer overheen. Om te zorgen dat de wielen niet van de sateprikkers af gingen hebben we op de uiteinde nog kurken gemonteerd. Tot slot hebben we de auto nog versiert met doppen ijzerdraadjes en knijpers. In de foto is het eindresultaat van de auto te zien.
Na het bouwen van de auto moest deze beoordeeld worden door de klas. Dit werd gedaan aan de hand van een beoordelingsmatrix. Deze is ingevuld en uiteindelijk kwamen wij op zeven punten uit. Deze ingevulde beoordelingsmatrix is ook bijgevoegd als foto.