vrijdag 29 april 2016

Beeldende vorming les 8

Vandaag hadden we een nieuwe docent. We begonnen de les dan ook met een kennismaking, zodat we Roosien leerde kennen. Vervolgens zijn we aan de slag gegaan met een aantal klei opdrachten. Eerst kregen we een instructie over het omgaan met klei en verschillende bindingstechnieken. Na de instructie konden we aan de slag met drie verschillende klei opdrachten. De eerste opdracht was een huis waar je graag zou willen slapen, de tweede opdracht was een fantasie dier en de laatste opdracht was een sporthouding. Je mocht twee opdrachten uitkiezen en uitproberen. Bij de verschillende opdrachten konden de besproken bindingstechnieken terugkomen. Ik begon het fantasie dier, het idee dat ik in mijn hoofd had was een soort vogel. Uiteindelijk is het een eend geworden. Zoals is te zien op de foto.


Tijdens de opdracht heb ik gebruik gemaakt van de bindingstechniek kerven en leem om de stukken lijm aan elkaar te plakken. Het hoofd heb ik uit een stuk gemaakt. Het technische doel bij deze opdracht was dus het uitvoeren van de bindingstechniek. Het beeldende doel was dus het creëren van een fantasie dier.

Als tweede opdracht heb ik gekozen voor het huis. Hierbij was ook het technische doel om de bindingstechnieken te gebruiken. Het beeldende doel was om een huis te maken met meerdere ruimtes, een deur en ramen. Dit is bij mij best aardig gelukt zoals op de foto te zien is.


Na de klei opdrachten hebben we nog wat theorie besproken. Hierbij kwam het beeldende probleem aan bod en de verschillende soorten doelen. Het technische doel, beeldend doel, proces doel, product doel en sociaal emotionele doel. Deze verschillende soorten doelen kunnen allemaal terugkomen in je les. Tot slot hadden we de besproken theorie getoetst aan de hand van een quiz. Na de quiz moest alles nog even opgeruimd worden en was de les klaar.    

dinsdag 12 april 2016

Beeldende vorming les 7

Vandaag begonnen we de les weer zoals gebruikelijk met een quiz. Tijdens deze quiz stond het beeldend probleem centraal. Na het beantwoorden van de vragen begonnen we met een tekenopdracht. We moesten een kubus tekenen. Vervolgens kregen we uitgelegd welke technieken je kon gebruiken. Hierbij bespraken we de techniek met het verdwijn punt. Vervolgens mochten we een emotie aan onze kubus toevoegen om tot slot een fantasie kubus te tekenen. Hieronder een gedeelte van mijn tekenblad met een aantal kubussen erop.


Op de foto staat de techniek met het verdwijn punt, de kubus met een emotie en mijn fantasie kubus (Pikachu). Na de tekenopdracht kregen we een nieuwe opdracht. We moesten van klei een mensfiguur maken met een specifieke houding. Dit was ons beeldenprobleem. Ik had gekozen voor een mens dat op de grond zat met zijn armen over elkaar heen. Op de foto's is te zien hoe het kleiwerk geworden is. 




Toen het beeld klaar was moest het beoordeeld worden door een klasgenoot. In mijn geval door Sam. Hij moest letten op: of het een mensfiguur was, expressie, uit één geheel, verhouding en textuur. Sam was over het algemeen heel lovend en heeft dus ook een goede beoordeling gegeven. Zie hieronder.



Beeldende vorming les 6 afwezig

Vandaag kon ik helaas niet aanwezig zijn bij de les.

Beeldende vorming les 5

Vandaag begonnen we de les weer met een quiz. Tijdens de quiz stonden de drie perioden in de beeldcultuur weer centraal. Dit zijn: klassiek, modern en postmodern. Na het beantwoorden van de vragen uit de quiz kregen we een opdracht. We moesten een schilderij waarover we de vorige les een podcast hadden gemaakt op een andere manier weergeven. Wij kozen met mijn groep bestaande uit: Sam, Bas, Wessel, Bryan, Remco en ik voor mijn schilderij van Napoleon. Dit schilerij had ik de vorige les samen met Joep behandeld in onze podcast. Het ging hier om het schilderij: Napoleon steekt de Grote St. Bernardpas over, zoals is afgebeeld hieronder. 


Het was dus de bedoeling om het schilderij anders weer te geven en wij moesten er zelf (of een aantal van ons) ook in voorkomen. Op de foto is te zien hoe wij het schilderij hebben weergegeven. 


Zoals is te zien op de foto hebben twee personen een rol gekregen in ons schilderij. Een van hen is het paard en een van hen is Napoleon. We vonden het wel grappig om vervolgens de hoofden te vervangen voor een hoofd van een paard en dat van Napoleon. Daarnaast hebben we nog een liniaal toegevoegd wat Napoleon als een soort zwaard vast heeft. Dit hebben we gedaan omdat Napoleon ons metrisch stelsel heeft bedacht. 

De samenwerking binnen de groep ging wel goed. We hadden een vrij grote groep maar iedereen dacht wel echt mee in het proces. Ik had de rol van camera man. Ik moest dus de foto maken en bewerken. Hierbij kreeg ik wel hulp natuurlijk van mijn groepsgenoten. We waren vrij snel eruit wat we gingen doen en de foto waren we ook snel tevreden over. Hierdoor waren we ook vrij snel klaar, maar ik denk dat we best tevreden mogen zijn over ons eindresultaat.  

Beeldende vorming les 4

Vandaag hebben we het gehad over de drie beeldperiodes uit de geschiedenis. Dit zijn klassiek, modernistisch en postmodern. Aan de hand van een quiz hebben we verschillende schilderijen en beelden onderverdeeld in deze beeldperiodes. Na de quiz kregen we een opdracht die we in tweetallen moesten uitvoeren. Ik ging vandaag samenwerken met Joep. Het was de bedoeling om samen een podcast te maken over een beeld of schilderij. Allereerst moesten we natuurlijk een schilderij of beeld kiezen. Vervolgens moesten we hier allemaal informatie over zien te vinden en vervolgens moesten we dit allemaal vertellen in een podcast. Wij hadden gekozen voor een schilderij over Napoleon. Het ging om het schilderij Napoleon steekt de Grote St. Bernardpas over. Zoals hieronder is weergegeven.


Vervolgens gingen we dus zoeken naar allemaal informatie over dit schilderij, zo kwamen we er achter dat het gemaakt was door Jacques-Louis David. Nadat we genoeg informatie hadden verzameld konden we de podcast gaan opnemen. Dit opnemen deden we met een app op de ipad. Hierbij konden we ook een microfoon inpluggen om duidelijk het stemgeluid op te nemen. Met deze app kon je steeds een stukje opnemen om vervolgens op pauze te drukken. Hierdoor konden we tussendoor nog overleggen of we tevreden waren over het stukje of dat we het opnieuw deden. Als we tevreden waren konden we het volgende stukje eerst bespreken en daarna opnemen. Het eindresultaat van de podcast is hieronder te vinden.

Filmpje

De samenwerking met Joep verliep prima. TIjdens het zoeken van informatie en bij het uitzoeken hoe de app werkte had ik een beetje de leiding. Bij het opnemen van de podcast had Joep weer wat meer de leiding. Deze samenwerking verliep dan ook erg prettig. Ik denk dat het eindresultaat dan ook mede door de samenwerking geslaagd is.   

Beeldende vorming les 3

Vandaag hebben we verder gewerkt met onze monsterlijke racewagen. Met de racewagen die we in de vorige les hebben gemaakt gingen we nu een filmpje opnemen. Dit filmpje bestond uit allemaal korte foto's. Deze foto's worden achter elkaar geplakt en zo ontstaat er een filmpje. Zo'n filmpje wordt een stop-motion filmpje genoemd. Om het filmpje op te nemen hebben we gebruik gemaakt van een speciale app op de ipad. Met deze app  konden we de foto's maken en automatisch achter elkaar laten afspelen. De achtergrond waar op gefilmd werd was ook bijzonder. Tijdens het filmen gebruikte we namelijk een greenscreen. Door gebruik te maken van een greenscreen konden we een andere achtergrond in monteren. Dit konden we doen via dezelfde app op de ipad. Zo kon je het groene scherm vervangen voor een andere achtergrond. Zo kozen wij voor de ruimte. Hierdoor leek het net of onze racewagen op een planeet reed. Het eindresultaat van het filmpjes is hieronder te zien.

Deze opdracht heb ik samen met Julian gedaan, aangezien wij ook samen de racewagen hadden gebouwd. Daarnaast hebben we samengewerkt met een andere groepje namelijk het met Sam en Thomas. Hierdoor zijn er twee racewagens te zien in onze film. De samenwerking verliep prima. We zorgde ervoor dat iedereen een taak had. Zo filmde er iemand, verplaatste iemand de wagens, zorgde iemand dat het greenscreen goed bleef zitten en de laatste taak was meedenken over het verhaal. Deze taken wisselde we gedurende de les af. Het was namelijk best een lange les en als je dan de hele tijd hetzelfde doet word het ook saai, dus ik denk dat we dit zo goed hebben kunnen oplossen.

Tijdens het filmpje was het de bedoeling dat de twee racewagens uiteindelijke een ongeluk zouden krijgen. Daarnaast moesten de auto's snelheid uitstralen. Er moesten geluiden en specialeffect worden toegevoegd. Ik denk dat wij redelijk geslaagd zijn in deze opdracht.